Heerlijke romige vegetarische dip gemaakt van aubergine, niet alleen als dip te eten, maar ook heerlijk als broodbeleg
Ingrediënten:
- 2 grote aubergines,
- 2 knoflooktenen, uitgeperst,
- sap van 1 grote citroen,
- 4 eetlepels (50 gram) tahine (sesampasta),
- 1/2 eetlepel azijn,
- 1 eetlepel olijfolie,
- 1-2 theelepels gemalen komijn,
- zout,
- peper,
- eventueel: paar blaadjes verse peterselie.
Bereidingstijd: 1 1/2 uur
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden / 180 hete lucht. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Prik de aubergines rondom in met een vork (zorg dat de gaatjes overal zitten) en leg op de bakplaat. Bak de aubergine gedurende 1 uur in de oven. Keer alleen na 30 minuten een keertje om.
- Laat hierna de aubergines een beetje afkoelen. Snijd vervolgens overlangs door en lepel het vruchtvlees uit de schil (dit gaat als het goed is erg gemakkelijk). Gooi de schil weg.
- Doe de tahine, het citroensap, knoflook, olijfolie, aubergines en een snufje zout in een blender of keukenmachine en laat draaien tot het een mooie gladde dip is geworden.
- bestrooi eventueel met een beetje gehakte verse peterselie
- Mocht je de Baba Ganoush later willen serveren, of enkele dagen bewaren: Schep dan in een steriele bewaarpot, en dek af met een dun laagje olijfolie.
- laat de Baba Ganoush eerst goed afkoelen in de koelkast, als je niet van lauwwarm broodbeleg houdt.
Variatie tips
- Gril de aubergine op het fornuis ipv de oven
- ter garnering: zongedroogde tomaatjes