Toetanchamon

Toetanchamon (ofwel King Tut) is de jongste en meest bekende farao van Egypte. Hij was farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Oorspronkelijk heette hij Toetanchaton, later werd om politiek-religieuze redenen zijn naam veranderd in Toetanchamon, wat zoveel betekent als: "Levend evenbeeld van Amon". 
Toetanchamon werd een jonge koning op de leeftijd van ongeveer negen jaar. Hij trouwde met de iets oudere Ankhesenpaaten, een van de dochters van Achnaton en Nefertiti.

Ergens rond het negende jaar van het bewind van Toetanchamon, waarschijnlijk 1325 BC, stierf hij. Er is sprake van een verwonding aan de schedel die gedeeltelijk genezen werd. Hij kan een ongeval gehad hebben, zoals een val van zijn paard en wagen, of misschien werd hij vermoord. Niemand weet het......
Uit een recent onderzoek in februari 2010, is gebleken dat de Egyptische "jonge koning" Toetanchamon evenwel gestorven kan zijn aan malaria. De ziekte kan  zijn lichaam 
verwoestend hebben aangetast door een zeldzame aandoening aan het bot, zeggen de experts.

 

De ontdekking van de graftombe

In 1922 werd zijn graf gevonden door Howard Carter een archeoloog. De kosten voor het opgraven werden betaald door lord Carnarvon die zich zelf ook naar Egypte haastte toen hij het telegram kreeg dat ze de ingang hadden gevonden. De eersten die het graf ingingen waren Howard Carter, lord Carnarvon en de dochter van lord Carnarvon. Toen Carter de stukjes muur weghaalde en ze de schatkamer binnen konden gaan vroeg lord Carnarvon aan hem: Wat zie je? Carter antwoordde: prachtige dingen. Meer kon hij niet zeggen zo verbaasd was hij.

 

In de grafkamer stond een hele grote kist daarin zaten nog drie andere kisten. Om de mummie zaten drie kisten. De buitenste kist was van hout met een dun laagje goud en ingelegde juwelen. De middelste kist was van een dun laagje hout met daarover goud en ingelegde juwelen. De binnenste kist was gemaakt van puur goud met ingelegde juwelen. De mummie van Toetanchamon droeg een gouden masker.

Als Toetanchamon geen dodenmasker gehad zou hebben, zou hij nooit zo beroemd zijn geworden. Het dodenmasker heeft een hele tijd over de wereld gereisd van museum naar museum. Uiteindelijk is het dodenmasker naar het museum in Cairo gegaan. Het heeft 10 jaar geduurd voordat alle voorwerpen uit de graftombe naar het museum te Cairo waren gebracht. De mummie van Toetanchamon is na een uitgebreid onderzoek weer terug in het graf geplaatst.

 

 

 

 

 

 

De vloek van Toetanchamon

De oude Egyptenaren vonden het een grote misdaad als je het graf van de farao open maakte. Het graf en de mummie waren na de dood de woonplaats van Ka. Werd het graf vernield en de grafgiften geroofd, dan had Ka geen woning meer en bleef ze naamloos achter. Dat was de ergste straf die een Egyptenaar zich kon bedenken.

De Egyptenaren geloofden dat de farao een vloek uitsprak over het graf. De vloek betekende dat er iets engs zou gebeuren wanneer het graf geopend werd. Op de muren in het graf stond: "Wie dit graf betreedt op hem zal ik me werpen als op een vogel en de grote god zal hem daarvoor bestraffen".

 

 



 

Lord Carnarvon, de helper van Carter, werd, 1 jaar na de ontdekking van het graf, heel erg ziek. Hij kreeg hele hoge koorts en hij ging ijlen (dit is een soort praten in je slaap). Hij zei: "Een vogel krabt mijn gezicht stuk". Hierna viel hij in coma. Op de dag van zijn dood gebeurden er hele vreemde dingen. In Cairo in Egypte gingen alle lichten uit. Men wist niet hoe dit kwam. Even later gingen ze vanzelf weer aan. De hond van Carnarvon ging heel hard janken en viel daarna dood neer. De mensen konden dit niet uitleggen. 

Onderzoekers denken dat Carnarvon bacteriën heeft ingeademd toen hij het graf inging.

 

 

Klik hier om naar de Hoofdpagina te gaan 
 

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan